SZYBKI PRZEPIS NA KURCZAKA Z MAKARONEM PO AZJATYCKU

Dziś kolejny wpis z serii szybkie dania. Niestety, ostatnio mam bardzo mało czasu na gotowanie. Każda minuta jest na wagę złota bo, albo pracuję, albo po prostu wolę ją poświęcić mężowi i dziecięciu. W sobotę pierwszy raz od miesiąca byliśmy cały dzień w domu. Szukając pomysłu na obiad z rzeczy dostępnych w domu wymyśliłam kurczaka z makaronem po azjatycku.
Składniki:
1 średnia pierś z kurczaka
500 g mieszanki, mrożonych warzyw po azjatycku (użyłam miesznkę azjatycką firmy d’aucy)
250 g chiński makaron sojowy (użyłam makaron bez gotowania Tao Tao)

4 łyżki sezamu
1 łyżka oliwy
4 łyżki płynnego miodu
2 łyżki sosu sojowego
2-3 łyżki soku z cytryny

Przyjemnezpozytecznym.pl

Przyjemnezpozytecznym.pl

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam łyżkę oliwy i włożyłam do niej kawałki piersi. Następnie nastawiłam wodę na makaron. Gdy kawałki kurczaka były rumiane wyjęłam je na ręcznik papierowy i odsączyłam nadmiar tłuszczu, a na patelnię wrzuciłam mieszankę warzyw i dusiłam około 15 minut, aż były miękkie. Do zagotowanej bez soli wody włożyłam makaron i przykryłam garnek przykrywką na około 3 minuty – według przepisu na opakowaniu. Następnie na małej patelni teflonowej uprażyłam sezam. Kiedy warzywa się udusiły dodałam do nich pierś z kurczaka, płynny miód, sok z cytryny i sos sojowy. Na koniec dodałam makaron oraz sezam i wszystko dokładnie wymieszałam.

przyjemnezpozytecznym.pl
SMACZENEGO!!!