Znów mam dla Was przepis na szybkie i smaczne danie. Uwielbiam makaron więc będzie go tu dużo. Jest syty i łatwo się go przygotowuje.
W sobotę po raz kolejny była wizyta w gospodarstwie Państwa Majlertów. Jeśli śledzicie nas na instagramie to na pewno widzieliście nasz kosz pełen zielonych różności, który przez najbliższy tydzień będziemy pałaszowali z ochotą 🙂
Teraz trochę o jarmużu. Na naszym stole pojawił się pierwszy i już wiemy, że nie ostatni raz 🙂 Jest smaczny, a przy tym bogaty w witaminy, żelazo, przeciwutleniacze i sulforafan, który zawiera związek mający właściwości przeciwnowotworowe.
A teraz przepis:
Składniki:
150g jarmużu
160g szynki savoyer
50g suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
1/2 średniej cebuli
1 łyżka oliwy z oliwek
50 g startego sera grana padano
200g makaronu farfalle
Przyprawy:
Sól,
Pieprz,
Kurkuma,
Ostra papryka
Przygotowanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Jarmuż gotować przez 10 minut w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i podsmażyć 2 ząbki czosnku. Następnie dodać do nich cebulkę pokrojoną w kostkę i zeszklić. Dodać do tego suszone pomidory i szynkę. Kiedy jarmuż będzie gotowy odcedzić go, dodać do pozostałych składników i doprawić przyprawami. Wszystko wymieszać i dusić na małym ogniu przez 2-3 minuty po czym dodać makaron. Podawać ze startym serem grana padano.
SMACZNEGO!!!