ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA ZE SZPARAGAMI

Czy wspominałam Wam kiedyś, że uwielbiam wiosnę? Jeśli nie to Wam to mówię 🙂 Wiosna jest wyjątkowo uroczą porą roku jakby ktoś nie wiedział :)). Wraz z nią cała przyroda budzi się do życia, a ja co roku wzdycham do niej i cieszę z każdej rozkwitającej roślinki, z każdego świeżego owoca czy warzywa i soczyście zielonej trawy po deszczu.

przyjemnezpozytecznym.pl
Wracając do warzyw. Dziś pokażę Wam jak zrobić pyszne roladki z piersi kurczaka, ze szparagami. Po szparagi co roku jeździmy do gospodarstwa Państwa Majlertów. Z resztą nie tylko po to. Dynia w tym przepisie też pochodzi z tego gospodarstwa. W sobotę zaopatrzyliśmy się jeszcze w pęczki mięty i w szpinak sałatkowy.
Szparagi są bardzo, bardzo zdrowe i przede wszystkim lekkostrawne -100 g zawiera jedynie 18 kcal), a w tych 18tu kcalach jest witamina C, K i B, a także potas, magnez, selen, fosfor oraz białko.
Jak wybierać szparagi? Hm… Mnie najlepiej smakują cieniutkie. Zawsze wybieram ich mnóstwo by potem użyć ich do roladek i jajecznicy. Grube też są smaczne to raczej kwestia gustu :).
Teraz obiecany przepis.

przyjemnezpozytecznym.pl
Składniki:
400g piersi z kurczaka
1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
24 sztuki średniej grubości szparagów lub 40 sztuk cieniutkich szparagów ( ja wolę tą drugą opcję)
Sól,
Pieprz
Majeranek
Papryka słodka
2 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
200 ml śmietany 18%
2 łyżki miodu
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka Gruzińskiego sosu Adżika

przyjemnezpozytecznym.pl

Przygotowanie:
Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Pierś kurczaka przekroić w z dłuż na 3 cienkie części. Kurczaka doprawić solą, pieprzem, majerankiem i papryką słodką.
Zawijać po 5 szparagów w kawałek piersi kurczaka a następnie w 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej i spiąć wykałaczką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym łyżką oliwy. Wierzch roladek wysmarować pozostałą łyżką oliwy.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni i wstawić roladki na 15 minut.
W międzyczasie przygotować sos. Śmietanę, miód i sos Adżika wymieszać na gładką masę.
Po 15 minutach wylać na roladki przygotowany sos i piec jeszcze przez około 10 minut.

przyjemnezpozytecznym.pl
SMACZNEGO