Dziś krótki wpis, a w nim obiecany prosty, szybki, a przede wszystkim pyszny przepis na gofry, które zawsze piecze mój mąż, bo ja kiedy już chciałam spróbować sama je zrobić, to jakimś dziwnym trafem popsuła sie gofrownica Widać powinnam co innego robić
PRZEPIS:
3 żółtka
75 ml oleju roślinnego (1/3 szklanki)
375 ml mleka (1 i 1/2 szklanki)
220 g mąki pszennej (1 i 3/4 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE:
Wbić żółtka do miski dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać mąkę i mleko, proszek do pieczenia, sól, cukier i połączyć składniki. Na koniec wlać olej, wymieszać i ciasto gotowe. Konsystencja ciasta ma być podobna do ciasta naleśnikowego.
Na rozgrzaną gofrownicę nakładać ciasto i piec przez kilka minut, aż gofry będą rumiane. Ta porcja ciasta wystarcza na około 12 gofrów.
SMACZNEGO
P.S.
Jeśli macie swoje wypróbowane przepisy na pulchne i pyszne ciasto gofrowe chętnie wypróbujemy.