BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY

www.przyjemnezpozytecznym.pl

Nareszcie mamy wiosnę. Choć w ostatnich dniach troszkę się ochłodziło to soczyście zielona trawa i pięknie kwitnące wiśnie czy jabłonie wskazują, że wiosna zadomowiła się u nas na dobre.

Lubię tę porę roku, bo i we mnie budzi się chęć robienia eksperymentów kulinarnych w kuchni. Kto zagląda na mojego bloga ten wie, że do perfekcji opanowałam przygotowywanie szybkich dań. I dziś mam dla Was szybki przepis na pyszny, wiosenny obiad.  Będzie to przepis na bigos z młodej kapusty, którego przygotowanie zajmie Ci maksymalnie godzinę.

Przepis na bigos z kiszonej kapusty znajdziesz tutaj.

www.przyjemnezpozytecznym.pl

A teraz przepis na bigos z młodej kapusty:

Składniki:

  • 1 średnia główka młodej kapusty
  •  300 g wędzonego boczku (parzonego)
  •  300 g cienkiej kiełbasy
  • pęczek kopru włoskiego
  •  sól, suszona, papryka chilli,
  • 1 kostka rosołowa
  •  1 mała puszka koncentratu pomidorowego
  •  woda

www.przyjemnezpozytecznym.pl

Przygotowanie:

Kapustę oczyścić i poszatkować, ale nie za cienko, bo młoda kapusta  bardzo się gubi.  Wrzucić kapustę do garnka, zalać wodą i gotować prawie do miękkości.  Kiełbasę i boczek podsmażyć na patelni i wrzucić do kapusty.  Doprawić do smaku, ewentualnie jak ktoś lubi dodać odrobinę maggi w  płynie.  Do bigosu dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać, aż się połączy z  bigosem.  Nadmiar soku z bigosu zagęścić mąką wsypaną bo bigosu i dokładnie  wymieszaną.  Zagotować.

SMACZNEGO!!!

www.przyjemnezpozytecznym.pl

www.przyjemnezpozytecznym.pl

www.przyjemnezpozytecznym.pl

www.przyjemnezpozytecznym.pl

www.przyjemnezpozytecznym.p

www.przyjemnezpozytecznym.p