Nareszcie mamy wiosnę. Choć w ostatnich dniach troszkę się ochłodziło to soczyście zielona trawa i pięknie kwitnące wiśnie czy jabłonie wskazują, że wiosna zadomowiła się u nas na dobre.
Lubię tę porę roku, bo i we mnie budzi się chęć robienia eksperymentów kulinarnych w kuchni. Kto zagląda na mojego bloga ten wie, że do perfekcji opanowałam przygotowywanie szybkich dań. I dziś mam dla Was szybki przepis na pyszny, wiosenny obiad. Będzie to przepis na bigos z młodej kapusty, którego przygotowanie zajmie Ci maksymalnie godzinę.
Przepis na bigos z kiszonej kapusty znajdziesz tutaj.
A teraz przepis na bigos z młodej kapusty:
Składniki:
- 1 średnia główka młodej kapusty
- 300 g wędzonego boczku (parzonego)
- 300 g cienkiej kiełbasy
- pęczek kopru włoskiego
- sól, suszona, papryka chilli,
- 1 kostka rosołowa
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
- woda
Przygotowanie:
Kapustę oczyścić i poszatkować, ale nie za cienko, bo młoda kapusta bardzo się gubi. Wrzucić kapustę do garnka, zalać wodą i gotować prawie do miękkości. Kiełbasę i boczek podsmażyć na patelni i wrzucić do kapusty. Doprawić do smaku, ewentualnie jak ktoś lubi dodać odrobinę maggi w płynie. Do bigosu dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać, aż się połączy z bigosem. Nadmiar soku z bigosu zagęścić mąką wsypaną bo bigosu i dokładnie wymieszaną. Zagotować.
SMACZNEGO!!!