Dziś krótki wpis, a w nim obiecany prosty, szybki, a przede wszystkim pyszny przepis na gofry, które zawsze piecze mój mąż, bo ja kiedy już chciałam spróbować sama je zrobić, to jakimś dziwnym trafem popsuła sie gofrownica 🙂 Widać powinnam co innego robić 🙂
PRZEPIS:
3 żółtka
75 ml oleju roślinnego (1/3 szklanki)
375 ml mleka (1 i 1/2 szklanki)
220 g mąki pszennej (1 i 3/4 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE:
Wbić żółtka do miski dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać mąkę i mleko, proszek do pieczenia, sól, cukier i połączyć składniki. Na koniec wlać olej, wymieszać i ciasto gotowe. Konsystencja ciasta ma być podobna do ciasta naleśnikowego.
Na rozgrzaną gofrownicę nakładać ciasto i piec przez kilka minut, aż gofry będą rumiane. Ta porcja ciasta wystarcza na około 12 gofrów.
SMACZNEGO
P.S.
Jeśli macie swoje wypróbowane przepisy na pulchne i pyszne ciasto gofrowe chętnie wypróbujemy.