Tarta. Z czym Wam się kojarzy? Dla mnie tarta to hmm… Chrupkie ciasto wypełnione słodkim lub słonym nadzieniem… Niewiele się moja definicja rozmija z tą, z wikipedii 😉
To w takim razie, co to jest quiche (czyt. kisz). To też prawie tarta tylko quiche zawsze jest daniem słonym. Co jeszcze odróżnia quiche od tradycyjnej tarty? Otóż, quiche zawsze zalewamy masą przygotowaną z jajek, mleka lub śmietany i sera żółtego.
Dziś przygotowałam dla Was przepis na quiche, tartę – jak wolicie – w wersji obiadowej. Przygotowanie tego dania zajmnie Wam około 1h.
Składniki:
1 sztuka ciasta na tartę (przeważnie kupuję w Selgrosie lub Piotrze i Pawle), dobrze też się komponuje ciasto na pizzę;
1/2 średniej cebuli;
1 ząbek czosnku;
1 cukinia;
1 papryka;
1 pomidor;
1 pierś z kurczaka;
2 jajka;
200 ml śmietany 18%;
100g startego parmezanu;
oliwa z oliwek;
sól;
pieprz;
papryka słodka;
patelnia;
forma do pieczenia tarty lub mała tortownica.
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyłam i pokroiłam w około 1 cm kostkę, posypałam ją przyprawami i usmażyłam na patelni z odrobiną oliwy. Następnie odłożyłam ją na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W drugiej patelni na łyżce oliwy podsmażyłam czosnek pokrojony w kostkę, potem dodałam cebulę pokrojoną w piórka i poddusiłam wszystko. Do cebuli i czosnku dodałam pokrojoną w kostkę paprykę, w plasterki pokrojoną cukinię i pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w drobną kostkę. Podlałam składniki wodą i dusiłam na małym ogniu około 15 min. Małą tortownicę posmarowałam oliwą i wyłożyłam ciastem do tarty. Widelcem porobiłam dziurki w cieście. Na ciasto wyłożyłam warzywa, a następnie kawałki kurczaka. W miseczce roztrzepałam z przyprawami dwa całe jajka, dodałam do nich śmietanę i parmezan – wszystko dokładnie wymieszałam. Tak przygotowaną masę rozlałam na warzywa i kurczaka. Piekłam w piekarniku 20 minut, w temperaturza 180 stopni.
SMACZNEGO!!!