Powoli kończy się już sezon na truskawki i rabarbar niemniej jednak postanowiłam podzielić się z Wami jednym z moich szybkich przepisów. Mus, który dzisiaj Wam zaprezentuje robi się w… kilkanaście minut. Najdłuższą czynnością podczas jego przygotowywania jest obieranie owoców 😉 Świetnie komponuje się z pierogami z twarogiem i naleśnikami. Nadaje się też na kanapki zamiast dżemu.
Składniki:
0,5 kg truskawek
0,5 kg rabarbaru
10 listków świeżej mięty pieprzowej
2/3 szklanki ksylitolu lub cukru
1 łyżka soku z cytryny
0,5 szklanki wody
Przygotowanie:
Truskawki obrałam z szypułek i dokładnie umyłam. Rabarbar obrałam ze skórki, pokroiłam w drobną kostkę i umyłam. Włożyłam je do rondelka razem z listkami mięty i podlałam wodą. Na koniec wsypałam ksylitol i gotowałam około 10 minut. Po tym czasie zdjęłam owoce z ognia i je zblendowałam na półgładką masę. Jeszcze raz postawiłam na ogniu, chwilkę gotowałam (2-3 minuty) i voila 😉 mus gotowy 😉
SMACZNEGO 😉