SZYBKI PRZEPIS NA CIASTO BISZKOPTOWE Z RABARBAREM

www.przyjemnezpozytecznym.pl

Nastała rabarbarowa pora 🙂
Rabarbar rzuca się w oczy na straganach razem z pierwszymi truskawkami. U mnie przywołuje ciepłe wspomnienia z dzieciństwa. Ogródek babci Heli pełen kwiatów, a wśród nich grządka z rabarbarem i kępkami najprawdziwszego szczypiorku. Babcia zrywała go nam, potem obierała ze skórki i kroiła na mniej więcej 10 cm kawałki, a my moczyliśmy je w kryształowej cukiernicy i odgryzaliśmy słodko-kwaśne kawałki. Co to był za rarytas 🙂 Dziś też tak po kryjomu robię 🙂 bo lubię 🙂

www.przyjemnezpozytecznym.pl

Lubię też ciasto z rabarbarem dlatego dziś będzie przepis na ciasto biszkoptowe z rabarbarem.

Składniki:

4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1,5 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
1 łyżka octu
rabarbar (około 5 łodyg)
papier do pieczenia
blaszka 25cmx25cm
Cukier puder (do posypania ciasta)

www.przyjemnezpozytecznym.pl

www.przyjemnezpozytecznym.pl

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Do ubitej piany dodajemy żółtka i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy – miksujemy do momentu, w którym cukier się rozpuści. Potem dodajemy ocet i olej – miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i wszystkie składniki łączymy ze sobą.

Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i płuczemy na sicie.

Blaszkę 25×25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy do niej 2/3 ciasta, układamy na nim rabarbar i posypujemy go dwoma łyżkami cukru. Na rabarbar wylewamy pozostałą część ciasta (rabarbar nie musi być przykryty).

Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 1h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto w środku na 10 minut, następnie studzimy. Gdy wystygnie posypujemy je cukrem pudrem.

www.przyjemnezpozytecznym.pl

SMACZNEGO!!!

www.przyjemnezpozytecznym.pl

 

www.przyjemnezpozytecznym.pl