Kulebiak to moje popisowe danie Wigilijne. Robimy go jeszcze na Nowy Rok, bo farszu starcza na dwa, a i kawałki fileta z łososia są tak duże, że na raz nie dajemy rady ich zjeść. Przepis na kulebiaka znalazłam kilka lat temu w przepisach Kuchni Lidla – Karola Okrasy. Tamten przepis jest z karpiem. Ja karpia jeszcze nie umiem filetować więc poszłam na łatwiznę, która okazała się przepysznym daniem. Przepis jest długi, ale nietrudny i warto samemu to danie przygotować, zwłaszcza teraz kiedy kapusty w każdym domu jest pod dostatkiem bo większość z nas gotuje bigos – ja już swój mam 🙂 (tu znajdziecie przepis na mój bigosik ) i robi pierogi z kapustą, i grzybami.
Co potrzebujemy do przygotowania kulebiaka?
Składniki:
300 g kapusty kiszonej
5 suszonych śliwek
500 g ( pasek fileta z łososia o wymiarach mniej więcej 30 cm na 8 cm)
1 duża cebula
60 g suszonych grzybów
1 ciasto francuskie
1 jajko
olej (najlepiej rzepakowy)
Przyprawy:
sól morska gruboziarnista
liście laurowe
ziele angielskie
pieprz
papryka słodka
kminek
1/2 kostki rosołowej
papier do pieczenia
1/2 szkl mąki pszennej
pędzelek
duża blaszka do pieczenia ciasta
Przygotowanie:
- Suszone grzyby moczymy w wodzie przez 20 minut. Po 20 minutach nastawiamy je i gotujemy 30 minut – odcedzamy.
- Śliwki moczymy przez 20 minut w wodzie, a następnie drobno kroimy.
- W około 1 szklance gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową.
- Bierzemy fileta z łososia, układamy go na desce i doprawiamy solą i pieprzem, odkładamy na bok.
- Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego posiekaną w piórka cebulę. Smażymy tak, aby nam się tylko zeszkliła. Do cebuli wrzucamy kapustę kiszoną, którą wcześniej możemy drobniej posiekać. Wrzucamy 3-4 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego i około pół łyżeczki papryki słodkiej. Na wolnym ogniu wszystko dusimy prze 15 minut od czasu do czasu mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Do tak przyrządzonej kapusty dodajemy grzyby i zalewamy wywarem z kostki rosołowej. Dusimy wszystko około 5-7 minut.
- Kapustę studzimy. Ja wyciągam z niej zawsze liście laurowe i ziele angielskie bo ich nie lubię, ale ponieważ nadają potrawie niepowtarzalny smak więc do duszenia zawsze je dodaje.
- W małej miseczce rozbijamy jajko i mieszamy z mlekiem.
- Bierzemy ciasto francuskie i kroimy na dwa długie prostokąty, jeden węższy, długi szerszy tak o około 4 cm. Węższy płat układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. na papier sypiemy trochę mąki by ciasto się do niego nie przykleiło. Ciasto smarujemy jajkiem i na środku układamy farsz z kapusty i grzybów. Brzegi ciasta pozostawiamy puste. Na kapuście układamy fileta z łososia. Teraz przygotowujemy drugi kawałek ciasta, który przed nałożeniem delikatnie nacinamy w poprzek co 2-2,5 cm. Ciasto, na którym jest farsz i ryba ponownie smarujemy jajkiem i na całość nakładamy drugi płat ciasta. Delikatnie dociskamy tuż przy farszu i rybie by ciasto się skleiło. Pozostały na brzegach nadmiar ciasta odcinamy nożem. Podczas odcinania ciasto powinno nam się dodatkowo samoistnie skleić. Całego kulebiaka smarujemy jajkiem z mlekiem, posypujemy solą morską i kminkiem. Wstawiamy na 5 minut do lodówki by ciasto francuskie stężało.
- Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni i wkładamy do niego kulebiaka na około 20 minut.
- Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i kroimy tak delikatnie by nie zgnieść ciasta francuskiego.
SMACZNEGO 🙂