Pod koniec kwietnia, w maju i czerwcu można spotkać na straganach i w warzywniakach szparagi. Białe, zielone lub fioletowe mają wyjątkowy smak i nadają się do jedzenia o każdej porze dnia. W zeszłym roku zaproponowałam Wam przepis na roladki z piersi kurczaka ze szparagi. Tu możecie znaleźć przepis na ten prosty i smaczny obiad.
Dziś będzie danie na śniadanie. Jajecznica ze szparagami.
Składniki:
6 szparagów
4 jajka
100g boczku
szczypiorek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Na patelnie wrzucamy boczek i go podsmażamy. Gdy tłuszcz się wytopi wrzucamy szczypiorek i szparagi pokrojone w kostkę. Dolewamy troszkę wody i dusimy na wolnym ogniu. Gdy szparagi zmiękną, a woda wyparuje wbijamy jaja i doprawiamy jajecznicę solą i pieprzem. Wszystko podsmażamy, aż jajko się zetnie. To czy wolicie jajecznicę mokrą czy suchą pozostawiam Waszej decyzji.
SMACZNEGO!!!
P.S.
A już za tydzień obszerna relacja z Farmy Iluzji. Czy warto zabrać tam dwulatka?