Dziś spieszę do Was z przepisem na muffinki bananowe. Zrobiłam je, bo:
🍌 banany były już przejrzałe;
🍌 czekolada miała ostatnie dni ważności;
🍌 wiem, że Dawid zje je z ochotą.
Do muffinek potrzebujecie: 2 dobrze dojrzałe banany, 2 jajka, 2 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru trzcinowego, 3/4 szklanki mleka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 150g masła lub oleju roślinnego, posiekaną gorzką czekoladę.
Nagrzewam piekarnik do 175 stopni. W misce rozgniatam widelcem banany i dodaje do nich jajka – wszystko mieszam. Potem dodaje do tego resztę mokrych składników. Znowu mieszam i na koniec dodaje suche składniki. Do tak przygotowanego ciasta dodaje czekoladę, łączę z ciastem i przekladam je do papilotek. Mnie z tego przepisu wychodzi 18 muffinek. Wstawiam je do nagrzanego piekarnika na 20 minut i gotowe😉
Kto próbuje?😉