Sobotnie eksperymenty w kuchni zaowocowały pysznymi racuszkami 🙂 Mają tak lekką konsystencję i wyjątkowy smak, że rozpływają się w ustach 🙂
Składniki:
4 szklanki upieczonej i zblendowanej dyni hokkaido
200g sera ricotta
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki oleju roślinnego
sok z połowy cytryny
śmietana 36% – dobrze schłodzona
Przygotowanie:
Dynię upiekłam w piekarniku w 200 stopniach przez 20 minut. Schłodziłam, obrałam ze skóry i zblendowałam. Do niej wbiłam całe dwa jajka i wszystko zmiksowałam. Następnie dodałam olej, cukier i sok z cytryny – połączyłam wszystkie składniki. Na koniec dodałam mąkę i zmiksowałam na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię do naleśników wylałam łyżkę oliwy, gdy się rozgrzała dużą łyżką nakładałam racuszki. Piekłam z każdej strony na średnim ogniu przez około 4 minuty. Gdy były rumiane wykładałam je na ręczniki papierowe by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ze śmietany36% zrobiłam bitą śmietanę i polałam nią racuszki, udekorowałam słodkimi groszkami.
SMACZNEGO!!!