Dziś zapraszam Was na kulinarną przygodę. Kto czyta mojego bloga ten wie, że lubię gotować szybko, smacznie i zdrowo. Ostatnio mam naprawdę niewiele czasu na eksperymentowanie w kuchni, dlatego gdy otrzymałam propozycję wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych dla zabieganych mam – bez mrugnięcia okiem się na nie zgodziłam. A jeszcze, gdy zobaczyłam kto je poprowadzi.. oczka zaświeciły mi się jeszcze bardziej 🙂
I tak w czwartek późnym popołudniem wsiadłam do auta i ruszyłam na podbój świata. Warsztaty odbywały się w Electrolux Taste Center w Warszawie. Niby blisko od domu – niecałe 12 km, a i tak jechałam z duszą na ramieniu, bo obawiałam się, że nie znajdę miejsca parkingowego. Karolkowa Business Park to prawie centrum miasta. Oczywiście, nie byłabym sobą gdybym nie poplątała drogi, a jechałam używając GPSa 🙂 Na szczęście dojechałam na czas, zaparkowałam auto i pobiegłam na warsztaty.
Na miejscu przywitała mnie Ania z bloga coocapl, to ona miała poprowadzić warsztaty z pomocą kilku równie bystrych i pomocnych osób, które chętnie pomagały wszystkim uczestnikom warsztatów. Była wśród nich Karina Zuchora szef kuchni Electrolux Taste Center i finalistka 3. edycji programu Masterchef Polska, z którą miałam przyjemność gotować. Gotować, to chyba nawet za dużo powiedziane 🙂 Pomagać Mistrzowi 🙂 tak będzie lepiej brzmiało 🙂
Warsztaty rozpoczęły się od powitalnej, pysznej i zdrowej przekąski, którą była kokilka szpinakowo-brokułowa z migdałami. Ania opowiedziała nam o tym, jak zachować nienaganną sylwetkę – co jeść, a czego unikać, po czym zaprosiła nas do wspólnego gotowania.
Na pierwszy ogień poszły pyszne, słodkie, pożywne i zdrowe batony. Przygotowanie ich zajęło nam zaledwie kilka chwil, dłużej mroziły się w lodówce.
Następnie zrobiliśmy zielone placuszki z sezonowymi owocami i jogurtem chia – mmm… niebo w gębie. Dotychczas chia zalewałam tylko mlekiem. Wersja z jogurtem smakuje obłędnie. Do tego miód i owoce – niebo w gębie 🙂
Później przygotowaliśmy sałatkę z komosy z grillowanymi warzywami. Dodawaliśmy do niej całe listki kolendry i pyszny słodko-kwaśny sos. Do tej pory nie przepadałam za kolendrą, ale w tej sałatce wyjątkowo mi smakowała.
Na koniec przygotowaliśmy mini frittatę z curry. Ach… co to była za kulinarna przygoda 🙂 przygotowywała ją ze mną Karina. Dopieszczała każdy szczegół, dekorowała, a potem siedziała z głową w piekarniku – dosłownie 🙂 i patrzyła jak się piecze 🙂
Warsztaty były dla mnie bardzo fajną przygodą. Spędziłam miło wieczór ucząc się gotować od najlepszych. A jeśli Wy chcielibyście spróbować swoich sił w kuchnie Electrolux Taste Center, to zajrzyjcie koniecznie na ich stronę klik. Już niedługo kolejne warsztaty i kolejne kulinarne przygody. Kto z Was ma nie ochotę? 🙂