Choć za oknem wciąż lato, a tylko poranny chłód i mgła przypominają o zbliżającej się jesieni to na straganach i w warzywniaku nie brakuje jesiennych przysmaków. Dziś mam dla Was szybki przepis na makaron z kurkami i wędzonym łososiem – danie dwu garnkowe 🙂 W jednym gotuje się makaron, a w drugim smażą się warzywa i grzyby. Dziś będzie wyjątkowo smacznie i wykwintnie. Zapraszam 🙂
Składniki:
200 g kurek
200 g wędzonego łososia
15 pomidorków koktajlowych
10 oliwek
2 ząbki czosnku
1/2 średniej cebuli
Małe opakowanie śmietany 18%
2 łyżki oliwy z oliwek
Gałązka świeżej bazylii
Makaron wstążki
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Pierwsze co zrobiłam to przygotowałam sobie kurki. Żeby pozbyć się z kurek brudu i piachu należy je włożyć do głębokiej miski, posypać dwiema łyżkami soli i zalać wrzątkiem. Wtedy cały brud z nich osiądzie na dole miski. Po 5 minutach odcedzamy kurki i są gotowe do duszenia.
Następnie wylałam oliwę na patelnię i wrzuciłam 2 ząbki czosnku pokrojone w kostkę, – chwilę podsmażyłam. Do czosnku dodałam pół cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę. Gdy cebula i czosnek się zeszkliły dodałam do nich kurki i dusiłam na małym ogniu około 5 minut. Do kurek dodałam pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i listki świeżej bazylii – dusiłam na małym ogniu następne 5 minut. Po tym czasie dodałam oliwki i pokrojonego w kostkę łososia. Wszystko razem wymieszałam.
W międzyczasie ugotowałam al dente makaron wstążki. Ugotowany makaron odcedziłam, zostawiłam pół szklanki wody z niego i wrzuciłam go na patelnie do warzyw i grzybów. Wymieszałam wszystko dokładnie i dodałam śmietanę, a także pół szklanki wody z makaronu. Doprawiłam solą i pieprzem.
SMACZNEGO 🙂