W kuchni to ja lubię gotować szybko i smacznie. Ciasta też lubię szybkie i mało pracochłonne bo jak trzeba się przyłożyć to zawsze coś sknocę.
Dziś przepis na ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi. Ja wybrałam brzoskwinie, ale wszystkie inne owoce też będą się świetnie komponowały.
Składniki:
2 jaja,
2 szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
2/3 szklanki oleju roślinnego,
małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
1 kg owoców sezonowych (my wybraliśmy brzoskwinie),
blaszka do pieczenia ciasta o wymiarach 25×25 cm
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z połową szklanki cukru. W drugiej miseczce utrzeć z cukrem żółtka, dodać olej, jogurt, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko utrzeć na gładką masę. Do masy dodać białka i wszystko wymieszać. Wylać na blachę i na wierzchu poukładać owoce. Piec 55 minut w 170 stopnia.
Tak szybko jak się je robi, tak szybko też znika z talerza 🙂
SMACZNEGO!!!
Przypominam, że od środy na naszym fanpejdżu facebookowym rozpoczyna się konkurs fotograficzny i potrwa do końca wakacji. Serdecznie zapraszam.