Dziś proponuję Wam grillowane bakłażany z pietruszką i oliwą. Przepis pochodzi oczywiście prosto z Włoch 🙂 Dzielę się nim z Wami bo sezon na bakłażany trwa i można sobie taką przystawkę przygotować na przykład do dań z grilla.
Ten kto mnie dobrze zna wie, że kiedy jem pietruszkę to musi mi coś wyjątkowo smakować. Mam traumę z późnego dzieciństwa kiedy to jedna z nerek bardzo mnie bolała, a moja mam żeby mi pomóc prócz medykamentów podawała mi kosmiczne ilości natki pietruszki. Uwaga 🙂 ZAWSZE rosół i zupę pomidorową cedzę przez sito. Broń boże żeby mi tak kawałek zieleniny wpadł 🙂
Nie wiem czy wiecie, ale pietruszka odtruwa, oczyszcza i odkaża. Pamiętam z dzieciństwa, że kiedy użądliła nas osa to babcia rozgniatała gałązki pietruszki i nacierała nam miejsca ukąszenia. Często też po prostu ją przybandażowała i to bardzo pomagało.
A teraz przepis:
Składniki:
2 średnie bakłażany
pęczek natki pietruszki
5 dużych ząbków czosnku
oliwa z oliwek (opcjonalnie)
sól (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Bakłażany myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na cienkie około 3 mm plastry, układamy warstwami w głębokiej i każdą warstwę obsypujemy solą. Tak przygotowane bakłażany przykrywamy talerzem, lekko dociskamy i pozostawiamy w lodówce na minimum 1h. Po tym czasie odcedzamy sok z bakłażanów, który powstał dzięki dodaniu soli, a plasterki bakłażanów grillujemy. Kiedy wystygną dodajemy pokrojony w kostkę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Na koniec zalewamy oliwą z oliwek i mieszamy.
SMACZNEGO 🙂