Od piątku zaczęłam kuchenne przygotowania do świąt. Choć wybywamy w gości to z pustymi rękami nie jedziemy. Zamarzył mi się bigos i jest. Będzie jeszcze kulebiak (moje popisowe, wigilijne danie) i muffinki dyniowe.
Bigos zaczęłam gotować już w piątek. Jego zapach roznosił się po całym domu, a nawet bloku i mieszał się z innymi. Przygotowania do świąt u moich sąsiadów idą pełną parą 🙂 O przepis na bigos poprosiłam oczywiście mamę bo zawsze robi przepyszny, a jak wiadomo trzeba uczyć się od najlepszych. Trzy dni gotowania, doglądania i dokładania nowych składników i bigos gotowy 🙂 Wyszedł… Obłędny. Ne wiem czy zostanie coś do Nowego Roku 🙂 Postanowiłam się z Wami podzielić przepisem.
Składniki:
1,5 kg kapusty kiszonej
1 średnia główka (około kilograma) kapusty białej
1 kg żeberek
0,5 kg kiełbasy jałowcowej
30 dag wędzonego boczku
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
10 suszonych śliwek
10 suszonych grzybów lub pieczarek
koncentrat pomidorowy
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
Przygotowanie:
Dzień 1
Kapustę kiszoną włożyłam do wielkiego garnka, zalałam wodą i obgotowałam. Następnie odcedziłam, zalałam świeżą wodą i włożyłam pokrojone na kawałki żeberka. Gotowałam na maleńkim ogniu 7h.
Dzień 2
Poszatkowałam białą kapustę, obgotowałam i dodałam ją do kapusty kiszonej i żeberek. Na patelni podsmażyłam pokrojony w kostkę boczek. Dodałam do niego drobno posiekany czosnek i cebulę, a następnie kiełbasę. Jeśli będziecie dodawali pieczarki wpierw trzeba je podsmażyć i dodać do boczku z cebulą, czosnkiem i kiełbasą. Wszystko z patelni wrzuciłam do kapusty z żeberkami. Namoczyłam śliwki, wypłukałam je włożyłam do kapusty do reszty. Podobnie postąpiłam z grzybami suszonymi. Gotowałam 3h na małym ogniu.
Dzień 3
Trzeciego dnia bigos doprawiłam wszystkimi przyprawami i koncentratem pomidorowym. Oddzieliłam też mięso z żeberek od kości i pokroiłam na kawałki. Całość gotowałam 2h.
SMACZNEGO!!!
A jak Wasze przygotowania do świąt?